Τεχνολογίες ενεργειακών τζακιών

Σε αυτό το άρθρο θα δούμε ποιες είναι οι τεχνολογίες ενεργειακών τζακιών και με ποιόν τρόπο μπορούμε να επιλέξουμε το καλύτερο και το οικονομικότερο για κάθε περίπτωση. Υπάρχουν διαφορετικές τεχνολογίες στα ενεργειακά τζάκια. Η επιστήμη προχωράει και εξελίσσεται. Σαφώς τα ενεργειακά τζάκια δεν μένουν εκτός των τεχνολογικών εξελίξεων.
ενεργειακό τζάκι ενεργειακό τζάκι
Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε σχετικά με την επιλογή του καλύτερου, αποδοτικότερου τζακιού, είναι ότι δεν πρέπει να επηρεαζόμαστε από μάρκες ή φίρμες τζακιών. Για παράδειγμα είναι Ιταλικό της τάδε φίρμας άρα είναι καλό. Είναι Σουηδικό της τάδε φίρμας άρα είναι καλό. Είναι Ελληνικό άρα είναι μέτριο.

Τεχνικά χαρακτηριστικά ενεργειακών τζακιών

Εκείνο στο οποίο θα πρέπει να επικεντρωθούμε είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά του τζακιού. Πιστοποιημένα τζάκια βεβαίως σε κάθε περίπτωση, να υπάρχει πιστοποίηση, διότι αν δεν υπάρχει πιστοποίηση τότε μιλάμε για ανεξέλεγκτη κατάσταση και δεν το συζητάμε. Πάντα συζητάμε επί πιστοποιημένων τζακιών τα οποία έχουν πιστοποιημένα κάποια χαρακτηριστικά και κάποιες τεχνολογίες. Σε αυτή τη βάση λοιπόν ψάχνουμε το τζάκι το οποίο θα έχει τα καλύτερα χαρακτηριστικά. Αρχίζουμε από την κατασκευή και την αντοχή του τζακιού στη διάρκεια του χρόνου. Μια σημαντική παράμετρος για ένα τζάκι είναι το πάχος το οποίο έχει η χυτοσίδερη λαμαρίνα η οποία περιβάλλει το τζάκι καθώς και το πάχος των μαντεμιών που έχει εσωτερικά. Καλό είναι το πάχος της λαμαρίνας να ξεπερνάει τα τρία χιλιοστά στα αερόθερμα τζάκια. Στα τζάκια καλοριφέρ πρέπει να φτάνει τα πέντε χιλιοστά. Μόνο τότε μπορούμε να πούμε ότι έχει μέγιστη ασφάλεια, αντοχή, διάρκεια, και δεν θα φθαρεί ποτέ.
μαντεμένιο ενεργειακό τζάκι μαντεμένιο ενεργειακό τζάκι

Γενιές και τεχνολογίες ενεργειακών τζακιών

Από την άλλη πάμε τώρα στο θέμα τεχνολογίας των τζακιών. Υπάρχουν τζάκια πρώτης γενιάς, δεύτερης γενιάς, τρίτης γενιάς, τέταρτης γενιάς. Τελευταία που βγήκαν είναι τα τζάκια τέταρτης γενιάς, και θέλουμε να επικεντρωθούμε πάνω σε αυτά. Θεωρούμε ότι εφόσον υπάρχει η τέταρτη γενιά τζακιών, είναι περιττό να συζητάμε για τζάκια τρίτης γενιάς ή για τζάκια τέταρτης γενιάς. Τα τζάκια τέταρτης γενιάς έχουν την τεχνολογία ότι έχουν τη δυνατότητα να κάνουν δευτερογενή και τριτογενή καύση. Στη συνέχεια θα δούμε τι είναι αυτό και τι αποτέλεσμα έχει. Τα τζάκια που έχουν αυτά τα συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, και μάλιστα πιστοποιημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, όταν στο ενεργειακό τζάκι η θερμοκρασία ξεπεράσει εσωτερικά τους τριακόσιους βαθμούς τότε λειτουργεί η δευτερογενής καύση. Αυτό σημαίνει ότι τα καυσαέρια που βγάζει το τζάκι από τα ξύλα που καίγονται, καίγονται για δεύτερη φορά. Έχουμε δηλαδή ανακύκλωση των καυσαερίων. Είναι αυτό που λέμε ότι βγάζουμε από τη μύγα ξύγκι. Πριν βγουν τα καυσαέρια από την καμινάδα, καίγονται για δεύτερη φορά. Αυτό έχει σαν συνέπεια να έχουμε καλύτερη αίσθηση της φωτιάς διότι θα έχουμε μια πολύ πιο πλούσια φλόγα. Είναι και αισθητικά πολύ πιο ωραία να βλέπεις ένα τζάκι το οποίο έχει μια πλούσια φλόγα. Επιπλέον κάνουμε εξοικονόμηση στα ξύλα που καίμε, διότι έχουμε μια πρόσθετη πηγή ενέργειας, την καύση των καυσαερίων για δεύτερη φορά. Τα καυσαέρια θα έφευγαν όλα προς την καμινάδα. Είναι το 20% που χάνεται από την καύση των ξύλων. Όλα τα παραπάνω βέβαια γίνονται όταν είναι κατεβασμένο το τζάμι, διότι τα τζάκια αυτά είναι κλειστού κυκλώματος και λειτουργούν καλύτερα με κατεβασμένο το τζάμι. Στη συνέχεια πάμε και στην τριτογενή καύση, η οποία συμπληρώνεται και με τη λέξη αεροκουρτίνα. Με έναν ειδικό αγωγό που έρχεται απ έξω, τα αέρια τα οποία κάηκαν για δεύτερη φορά θα καούν και για τρίτη φορά. Με παράλληλη λειτουργία ψεκάζεται το μπροστινό μέρος του τζακιού το οποίο είναι το τζάμι με εξωτερικό θερμαινόμενο αέρα ο οποίος προέρχεται από την τριτογενή καύση. Το αποτέλεσμα είναι ότι δεν μαυρίζει σε καμία περίπτωση το τζάμι που βρίσκεται μπροστά στην εστία. Το τζάμι αυτό μένει πάντα καθαρό. Αυτή είναι η τελευταία εξέλιξη στις τεχνολογίες ενεργειακών τζακιών.
ενεργειακά τζάκια ενεργειακά τζάκια
Αν θέλουμε να δούμε ποιο είναι το καλύτερο και ποιο πρέπει να επιλέξουμε θα είναι αυτό το οποίο έχει τα συγκεκριμένα πιστοποιημένα ποιοτικά χαρακτηριστικά, ανεξάρτητα από μάρκα. Διότι πολλές φορές συμβαίνει να πληρώσουμε μια φίρμα, ένα τζάκι κατώτερης ποιότητας, και να μας κοστίσει δυο φορές πάνω. Δεν υπάρχει λόγος. Εμείς στην enfe.gr έχουμε αυτή τη στιγμή αποκλειστική συνεργασία με εργοστάσιο παραγωγής τζακιών αυτής της τεχνολογίας. Σχεδόν στη μισή τιμή από τις τιμές που θα βρείτε στην ελεύθερη αγορά. Και αυτό επειδή επικεντρωθήκαμε στα τεχνικά και ποιοτικά πιστοποιημένα χαρακτηριστικά και όχι στις φίρμες. Επιλέξαμε εργοστάσιο που διαθέτει αυτή την τεχνολογία, και μάλιστα Ελληνικό εργοστάσιο. Παίρνουμε και διαθέτουμε τα συγκεκριμένα τζάκια αλλά και τις ένθετες εστίες σε πολύ βατές και χαμηλές τιμές. Πάντα σε συσχετισμό με την αξία και τα τεχνολογικά χαρακτηριστικά του προϊόντος.
τεχνολογίες ενεργειακών τζακιών τεχνολογίες ενεργειακών τζακιών

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ. Μετατρέπουμε το παλιό σας σπίτι σε νεόδμητο.