Σύγκριση λειτουργιών συστημάτων θέρμανσης

  1. Αυτόνομη θέρμανση διαμεριμάτων χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας
  2. Ατομικές μονάδες θέρμανσης και ψύξης
  3. Σύγκριση λειτουργιών συστημάτων θέρμανσης
  4. Αυτόνομη θέρμανση σε παλιές πολυκατοικίες
  5. Αυτόνομη θέρμανση παλαιών πολυκατοικιών με τη μέθοδο της θερμιδομέτρησης
Τώρα θα μιλήσουμε για συστήματα θέρμανσης. Σε προηγούμενο βίντεο  σας είχαμε αναλύσει  ότι από τις αρχές του 2017  κάθε διαμέρισμα σε πολυκατοικία  δικαιούται να αυτονομηθεί  και να φτιάξει το δικό του αυτόνομο σύστημα  θέρμανσης και ψύξης  χωρίς να απαιτείται έγκριση  της πολυκατοικίας  όπως  ίσχυε μέχρι σήμερα. Σε αυτό το βίντεο  θα σας αναλύσουμε, θα κάνουμε μια σύγκριση  των λειτουργικών δαπανών  σε όλα τα συστήματα θέρμανσης και ψύξης που  υπάρχουν αυτή τι στιγμή στην ελληνική αγορά.  

Συστήματα θέρμανσης σε ανακαινίσεις σπιτιών

Στις ανακαινίσεις σπιτιών τίθεται συχνά το ερώτημα της επιλογής τύπου θέρμανσης. Από την enfe.gr  θα σας δείξουμε  στην συνέχεια μελέτες  οι οποίες καταγράφουν  πόσες θα είναι οι λειτουργικές δαπάνες  σε κάθε σύστημα. Και τι σύστημα είναι αυτό το οποίο  συμφέρει καλύτερα  από την άποψη των λειτουργικών δαπανών. Ώστε να επιλέξετε ποιο σας ταιριάζει και ποιο θέλετε να τοποθετήσουμε κατά την ανακαίνιση του σπιτιού σας.
μελέτη σύγκρισης όλων των συστημάτων θέρμανσης μελέτη σύγκρισης όλων των συστημάτων θέρμανσης

Σύγκριση όλων των συστημάτων  θέρμανσης

Βλέπουμε εδώ  μία μελέτη σύγκρισης όλων των συστημάτων  θέρμανσης  από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι  είναι και άκρως αξιόπιστη. Βλέπουμε εδώ  πιο σύστημα  είναι πιο οικονομικό  και μολύνει και επιβαρύνει περισσότερο  ή λιγότερο  το περιβάλλον.  Και μας αναφέρει ότι  η αντλία θερμότητας  είναι το έξυπνο σύστημα θέρμανσης  σε ψύξη με  ηλεκτρισμό. Οι άλλες επιλογές εδώ βλέπουμε  τι επιλογές υπάρχουν, υπάρχει θέρμανση με λέβητα πετρελαίουθέρμανση με λέβητα  Ιόντων  υπέρυθρα πάνελ  θερμογωγούς κλπ. Θέρμανση με  λέβητα φυσικού αερίου  έχουμε 30% οικονομία. Με θέρμανση  με λέβητα pellet ή  ξύλου έχουμε 40% οικονομία. Και με θέρμανση  με αντλία θερμότητας  έχουμε 70% οικονομία.
Σύγκριση λειτουργιών συστημάτων θέρμανσης Σύγκριση λειτουργιών συστημάτων θέρμανσης

Μελέτη συστημάτων θέρμανσης από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο

Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  μας δείχνει εδώ τι  ακριβώς  είναι η αντλία θερμότητας. Είναι ένα αξιόπιστο σύστημα  που καλύπτει όλες  προδιαγραφές διότι επιτυγχάνει  υψηλότατη ενεργειακή  απόδοση  400% έως 600%  σε σχέση με τους καυστήρες  πετρελαίου   ή αερίου που αποδίδουν  μόλις το 80% έως 90%. Δηλαδή ενώ στην ΔΕΗ  καταβάλουμε το αντίτιμο  για 1 KW   το σύστημα της αντλίας θερμότητας  μας αποδίδει 4 KW  τα άλλα 3 KW  δηλαδή η αντλία θερμότητας  τα αντλεί από την ατμόσφαιρα  και είναι δωρεάν.
Μελέτη συστημάτων θέρμανσης Μελέτη συστημάτων θέρμανσης
Και αυτό βέβαια σε αντίθεση με τους καυστήρες πετρελαίου  και αερίου  τους οποίους πληρώνουμε  1 KW ρεύμα στην ΔΕΗ. Και το σύστημα μας αποδίδει  πιο κάτω από 1 δηλαδή 0,8KW έως 0,9 KW. Η αντλία θερμότητας είναι φθηνότερη  κατά ποσοστό 80%  συγκριτικά με τα συστήματα  πετρελαίου και τα υπόλοιπα συστήματα  και είναι πιο εύχρηστη διότι  είναι ένα κλιματιστικό.  Εδώ βλέπουμε τι είναι η αντλία θερμότητας τοποθετείται στην βεράντα μας.   Είναι ένα έχει την μορφή κλιματιστικού αλλά έχει διαφορετική λειτουργία. Οπότε σε αυτή την περίπτωση αποφεύγονται καμινάδες, αποθήκευση δεξαμενές καυσίμων  ξύλων κλπ.  

Κόστος θέρμανσης  για κάθε μονάδα

Και εδώ ακριβώς μας δίνει  το   Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο  μια σύγκριση  ακριβής του κόστους θέρμανσης  για κάθε μονάδα για κάθε  σύστημα θέρμανσης. Ενδεικτικά  μας αναφέρει το εξής. Σε μια κατοικία στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης  με συνεχόμενη 24ωρη λειτουργία  θέρμανσης ετησίως  το λειτουργικό κόστος με πετρέλαιο  είναι 7000 ευρώ. Το λειτουργικό κόστος με λέβητα ξύλου  είναι 4000 ευρώ.  Ενώ με αντλία θερμότητας  το λειτουργικό κόστος  είναι μόλις 2100 ετησίως. Δηλαδή  το 1/3  δηλαδή από όλα  τα υπόλοιπα συστήματα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν για ποιο λόγο πολλοί προτιμούν τις αντλίες θερμότητας για την αυτόνομη θέρμανση του σπιτιού τους.  

Αντλία θερμότητας

Βλέπουμε πάλι πως ακριβώς είναι η αντλία θερμότητας  και το κέρδος από το λέβητα πετρελαίου  4900 ευρώ. Για την συγκεκριμένη  κατοικία  που έγινε η μελέτη στο Πανόραμα της Θεσσαλονίκης  το κέρδος το οποίο έχουμε ετησίως  είναι 4900 ευρώ. Αυτό δεδομένου ότι όπως δείξαμε και προηγουμένως  για πετρέλαιο η κατοικία αυτή  απαιτεί 7000 ευρώ για λέβητα ξύλου  4000 ευρώ  για φυσικό αέριο  5000 ευρώ  και για αντλία θερμότητας  2100 ευρώ. Οι αριθμοί μιλάνε και σας λένε ποιο σύστημα θέρμανσης είναι πιο οικονομικό προκειμένου για αυτόνομη θέρμανση.
Αντλία θερμότητας Αντλία θερμότητας

Δαπάνες κατανάλωσης συστημάτων θέμανσης

Και εδώ βλέπουμε απεικονιστικά  μια άλλη μελέτη  που μας δείχνει τα κατανάλωση που έχουμε  τις δαπάνες για όλα τα συστήματα θέρμανσης. Ξεκινάμε από το πετρέλαιο  το οποίο θεωρούμε ότι είναι 100%. Προχωράμε στην συνέχεια βλέπουμε  τα συστήματα με ηλεκτρικές αντιστάσεις  και με ηλεκτρικούς καυστήρες  ξεφεύγουμε και πάμε στο  162%. Είναι πολύ δαπανηρά τα συστήματα με  σόμπες και με αντιστάσεις. Πάμε στην συνέχεια  στο λέβητα φυσικού αερίου  το οποίο σε κλίμακα επί τις % καταναλώνει 68%  συγκριτικά με το λέβητα  πετρελαίου ο οποίος  καταναλώνει 100%.  Πάμε και στα υπόλοιπα συστήματα  και καταλήγουμε στο πιο οικονομικό  σύστημα στην αντλία θερμότητας  τα οποία καταναλώνει  39%. Και βέβαια μπορούμε να το συγκρίνουμε και με το  λέβητα φυσικού αερίου το οποίο  σε σχέση με τον λέβητα  πετρελαίου έχει  μια εξοικονόμηση της τάξεως  του 30%.  

Ενδεικτικές αποδόσεις  των συστημάτων θέρμανσης

Μια άλλη μελέτη επίσης  μας βγάζει τις ενδεικτικές αποδόσεις  όλων των συστημάτων θέρμανσης.  Και μεταξύ άλλων  μας βγάζει ότι ο λέβητας πετρελαίου  αποδίδει 85%  ο λέβητας φυσικού αερίου αποδίδει  90 %. Ο λέβητας  φυσικού αερίου αλλά ο λέβητας συμπύκνωσης  ο οποίος είναι λίγο πιο ακριβός  αποδίδει στο  100% και  ενδεχομένως να φτάνει και στο 108%  σε κάποιες περιπτώσεις.  Και οι αντλίες θερμότητας  μας αποδίδουν  250% έως  560%. Τέλος βέβαια υπάρχουν  και οι γεωθερμικές αντλίες   οι οποίες μας αποδίδουνε  μέχρι 650%  αλλά αυτές δεν τοποθετούνται  διότι είναι αρκετά  δαπανηρές.  

Κόστος θέρμανσης

Σύμφωνα λοιπόν με αυτή την μελέτη  το κόστος θέρμανσης  για ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα το οποίο  έχει γίνει μελέτη. Με ενεργειακό τζάκι  μας κοστίζει το ετήσιο κόστος  σε ευρώ  με το ενεργειακό τζάκι  μας στοιχίζει 750 ευρώ. Ο λέβητας ξύλου  πάλι 750 ευρώ. Στη συνέχεια ο λέβητας pellet   είναι ακριβότερο το ξύλο  μάλλον ασύμφορο  μας στοιχίζει 1200 ευρώ. Ο λέβητας φυσικού αερίου  αρκετά πιο οικονομικός  μας στοιχίζει 1350 ευρώ, ενώ ο λέβητας πετρελαίου  2100 ευρώ.
Κόστος θέρμανσης Κόστος θέρμανσης
Το κόστος θέρμανσης όπως είδαμε  και προηγουμένως  με ηλεκτρικές αντιστάσεις, ηλεκτρικό λέβητα  κλπ. Γενικά ότι έχει  σχέση με ηλεκτρικές αντιστάσεις  είναι ασύμφορο  βλέπουμε ότι για το συγκεκριμένο διαμέρισμα  που έχει γίνει μελέτη  απαιτούνται ετησίως 2700 ευρώ  και τελευταίος  πάλι μένει το κόστος θέρμανσης  με αερόψυκτες αντλίες θερμότητας το οποίο κατά έτος είναι μόλις 525 ευρώ. Εδώ βλέπουμε και πάλι  ότι υπάρχει μια σημαντική  διαφορά  της αντλίας θερμότητας  και βεβαίως επίσης  ότι και ο λέβητας  φυσικού αερίου  είναι κατά 30%  περίπου πιο φθηνότερος  από το πετρέλαιο.  

Μια ακόμα μελέτη συστημάτων θέρμανσης

Και εδώ σε μια άλλη μελέτη  καταγράφονται τα χαρακτηριστικά. Περίπου  τα ίδια πράγματα  που εδώ γίνεται μια σύγκριση  του κόστος λειτουργίας   αντλίας θερμότητας  με τα άλλα  συστήματα. Λοιπόν, και βλέπουμε εδώ  ότι τα ηλεκτρικά συστήματα  δεξιά το κόκκινο    με αντιστάσεις   μας στοιχίζει 2830 ευρώ, με λέβητα pellet  1150 ευρώ. Με ξύλο 990 ευρώ, με λέβητα φυσικού αερίου 1610 ευρώ. Ενώ με πετρέλαιο 2280 ευρώ  και με αντλία θερμότητας  μόλις 811,64 ευρώ.  

Τελική επιλογή για την αυτόνομη θέρμανση

Είναι αποτυπωμένο  χαρακτηριστικά  σε σχήμα   και εδώ αποτυπώνεται  και στα 3  μελέτες  που δείξαμε  τα ίδια σχεδόν πράγματα. Δίνουμε τη ύση σε εσάς που έχετε προβληματισμούς για την αυτόνομη θέρμανση στο σπίτι σας. Το συμπέρασμα είναι ότι  το φυσικό αέριο  είναι πιο οικονομικό από το πετρέλαιο  κατά 30 %  και αντλία θερμότητας είναι πιο οικονομική  από το πετρέλαιο  κατά 70%. Συνεπώς η συνιστώμενη επιλογή για την αυτόνομη θέρμανση είναι η αντλία θερμότητας . Η αμέσως οικονομικότερη επιλογή για την αυτόνομη θέρμανση είναι το φυσικό αέριο. Μπορείτε αν μάθετε περισσότερα για την αυτόνομη θέρμανση μέσα από τα άρθρα στην ιστοσελίδα μας. Μια πολύ καλή πρόταση είναι το άρθρο μας για την αυτόνομη θέρμανση σε παλιές πολυκατοικίες.
αυτόνομη θέρμανση αυτόνομη θέρμανση
 

Αυτόνομη θέρμανση στις ανακαινίσεις

Αναφέρουμε τις μελέτες για τα συστήματα θέρμανσης διότι αυτά χρησιμοποιούνται κατά κόρον στις ανακαινίσεις. Πολλοί συνδυάζουν ανακαίνιση και αυτόνομη θέρμανση. Όταν ξεκινάμε μια ανακαίνιση σπιτιού, πολλοί μας ρωτάνε να τους πούμε τη γνώμη μας για το σύστημα αυτόνομης θέρμανσης. Πλέον σε πολλές περιπτώσεις οι ανακαινίσεις σπιτιών πάνε πακέτο με την αυτόνομη θέρμανση. Και είναι πολύ λογικό να συμβαίνει αυτό. Η ανακαίνιση σου επιτρέπει να ζεις με μεγαλύτερη άνεση στο σπίτι σου. Και η αυτόνομη θέρμανση τον ίδιο στόχο έχει. Να σου εξασφαλίσει άνετη διαβίωση.
Αυτόνομη θέρμανση στις ανακαινίσεις Αυτόνομη θέρμανση στις ανακαινίσεις

Ανακαίνιση σπιτιού

Σε αυτό το άρθρο παρουσιάσαμε μια αναλυτική μελέτη για τα συστήματα θέρμανσης. Το ίδιο κάνουμε για όλα τα κομμάτια που αφορούν την ανακαίνιση. Το σύνολο εργασιών της ανακαίνισης σπιτιού περιλαμβάνει μια μεγάλη γκάμα εφαρμογών όπως τοποθέτηση κουφωμάτων, τοποθέτηση πλακιδίων, ανακαίνιση κουζίνας και μπάνιου, καθώς και πολλά άλλα. Μέσα από το διαδικτυακό μας κόμβο έχετε τη δυνατότητα να λαμβάνετε την πληρέστερη ενημέρωση για όλες αυτές τις εργασίες στην ανακαινιση σπιτιου.
ανακαινιση σπιτιου ανακαινιση σπιτιου

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ. Μετατρέπουμε το παλιό σας σπίτι σε νεόδμητο.