Είναι ένα επίκαιρο ερώτημα και πάρα πολλοί ενδιαφέρονται για το θέμα της θέρμανσης και της ψύξης στην κατοικία τους. Αν ξεκινήσουμε από τις παλιές πολυκατοικίες εφόσον καταφέρουν μέσα από μια ανακαίνιση να δημιουργήσουν τις υποδομές για ένα δικό τους σύστημα θέρμανσης και ψύξης, τότε έχουν τη δυνατότητα να λειτουργήσουν είτε άμεσα είτε μελλοντικά ένα αυτόνομο σύστημα ψύξης και θέρμανσης. Ας δούμε λοιπόν τι πηγές υπάρχουν, και από όλες τις πηγές ποια είναι πιο οικονομική.
Tι πηγές υπάρχουν για την αυτονομία θέρμανσης
Αν ξεκινήσουμε από το πετρέλαιο γνωρίζουμε όλοι οτι είναι μια ακριβή πηγή θέρμανσης. Επίσης όλοι γνωρίζουμε το κόστος που απαιτείται για να θερμανθεί το σπίτι. Δημιουργώντας λοιπόν ένα σύστημα αυτόνομης θέρμανσης, αυτό θα έχει ένα κολεκτέρ που θα βρίσκεται στη βεράντα του διαμερίσματος. Εκεί επάνω μπορούν να κουμπώσουν πάρα πολλές πηγές θέρμανσης. Υπάρχουν πάρα πολλές πηγές στην αγορά, με τα όποια πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα διαθέτει η καθεμία. Ξεκινώντας από το πετρέλαιο λέμε οτι αντενδείκνυται λόγω του ότι και ακριβό είναι και επιπλέον μπαίνεις στη διαδικασία κουβάλα πετρέλαιο, μας τελείωσε, μας έκλεψε αυτός που μας έφερε το πετρέλαιο. Όλα αυτά είναι μειονεκτήματα.
Από εκεί και πέρα υπάρχουν καυστήρες διαφόρων ειδών. Υπάρχουν καυστήρες πέλλετ οι οποίοι είναι πολύ πιο οικονομικοί. Όμως πάλι υπάρχει μια κούραση διότι πρέπει να τροφοδοτείς το σύστημα με πέλλετ ή με ξύλα. Σαφώς πλεονεκτεί οσον αφορά το θέμα της δαπάνης. μειονεκτεί στο θέμα οτι πρέπει συνεχώς να αγοράζεις καύσιμα και να το τροφοδοτείς.
Αυτονομία θέρμανσης σε παλιές πολυκατοικίες
Μια μέση λύση για την αυτονομία θέρμανσης σε παλιές πολυκατοικίες είναι το φυσικό αέριο το οποίο έχει τη δυνατότητα να κουμπώσει πάνω στην αυτόνομη θέρμανση. Αυτή τη στιγμή βάσει νομοθεσίας το φυσικό αέριο ακολουθεί την τιμή του πετρελαίου στο 80%. Άρα συγκρίνοντας έναν λέβητα πετρελαίου με ένα λέβητα φυσικού αερίου καταρχήν κερδίζουμε το -20% που είναι η διαφορά ανάμεσα στην τιμή του πετρελαίου από το πετρέλαιο θέρμανσης. Επειδή όμως το φυσικό αέριο κατά την καύση του αποδίδει το 100% της ενέργειας που καίγεται ενώ το πετρέλαιο αποδίδει το 86%, από αυτή και μόνο την παράμετρο το όποιο 20% της ωφελιμότητας που προκύπτει μεταφέρεται σε εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 30% με 35%. Δηλαδή το φυσικό αέριο είναι πιο οικονομικό σε σχέση με το πετρέλαιο κατά 35%.
Από εκεί και πέρα η καλύτερη και μακράν όλων πηγή θέρμανσης και ψύξης είναι οι αντλίες θερμότητας. Η αντλία θερμότητας λειτουργεί ως εξής: καταναλώνει μια μονάδα ενέργειας από τη ΔΕΗ και έχει τη δυνατότητα λόγω του οτι αντλεί από το περιβάλλον τα 3/4 της ενέργειας την οποία αποδίδει να αποδώσει το τετραπλάσιο. Δηλαδή για να λειτουργήσει αντλεί μια μονάδα ηλεκτρικής ενέργειας και με αυτή τη μονάδα αποκτά άλλες τρεις μονάδες ενέργειας τις οποίες αντλεί από το περιβάλλον και αποδίδει στο χώρο τέσσερις μονάδες είτε θερμικής είτε ψυκτικής ενέργειες. Για να γίνει λίγο πιο κατανοητό: αυτή τη στιγμή καταναλώνει η αντλία θερμότητας 100 μονάδες και αποδίδει 400 μονάδες. Άρα είναι στο 1/4 αυτή τη στιγμή της δαπάνης από οποιαδήποτε άλλη μονάδα θέρμανσης ή ψύξης.
Η αντλία θερμότητας έχει και το εξής πλεονέκτημα. Αν αντί για σώματα καλοριφέρ τοποθετήσουμε ειδικά σώματα τότε η αντλία λειτουργεί και το χειμώνα και το καλοκαίρι παράγοντας με τις ίδιες συνθήκες και εξοικονόμηση, θέρμανση το χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Και όλα αυτά με την ίδια μονάδα. Με την προϋπόθεση να τοποθετηθεί είτε ενδοδαπέδια θέρμανση είτε ειδικά σώματα.
Ενδεικτικά μπορείτε να δείτε μελέτη που έχουμε κάνει και την αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας, με συγκεκριμένα στοιχεία στα οποία προϋπολογίζουμε ένα σπίτι 100 τετραγωνικών, η ετήσια δαπάνη για θέρμανση δεδομένου ότι αντλία θερμότητας λειτουργεί σε σταθερή βάση και δεν την ανοιγοκλείνουμε το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ. Την αντλία θερμότητας την ανοίγουμε το Νοέμβριο, βάζουμε μια σταθερή θερμοκρασία για παράδειγμα 20 ή 21 ή 22 βαθμούς κελσίου, και την κλείνουμε τον Απρίλιο του επόμενου έτους. Στο διάστημα αυτό διατηρείται η θερμοκρασία την οποία επιλέξαμε. Το κόστος για το προαναφερόμενο παράδειγμα δεν ξεπερνάει τα 300 ευρώ δαπάνη για ολόκληρο το χρόνο. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν οτι σε αυτή την περίπτωση εξασφαλίζετε θέρμανση και ψύξη για όλο το χρόνο, σταθερή για ολόκληρο το χειμώνα και ολόκληρο το καλοκαίρι, και το κόστος, η δαπάνη σε ηλεκτρικό ρεύμα ενδεικτικά είναι γύρω στα 300 ευρώ για ολόκληρη τη χειμερινή σεζόν. Σαφώς λοιπόν λέμε προς πάσα κατεύθυνση ότι η αντλία θερμότητας είναι η πιο κατάλληλη πηγή θέρμανσης και ψύξης για το σπίτι.