Στη συνέχεια θα μιλήσουμε για αυτονομία θέρμανσης. Όταν λέμε αυτονομία θέρμανσης τι εννοούμε; Μπορεί ένα διαμέρισμα σε μια παλιά πολυκατοικία να εφαρμόσει αυτόνομη θέρμανση;
Αυτόνομη θέρμανση διαμερισμάτων χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας
Βάση τροπολογίας που ψηφίστηκε στη Βουλή στο τέλος Δεκεμβρίου ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ κάθε διαμέρισμα έχει τη δυνατότητα να αποκοπεί από το κεντρικό σύστημα θέρμανσης της πολυκατοικίας χωρίς να ζητήσει την έγκριση των συνιδιοκτητών, και να κατασκευάσει το δικό του αυτόνομο σύστημα θέρμανσης και ψύξης και να τοποθετήσει την ατομική μονάδα της αρεσκείας του. (φυσικο αέριο, αντλια θερμότητος, ηλεκτρικό καυστήρα κ.τ.λ.)
Με αυτό τον τρόπο μπαίνει τέλος στις διαμάχες μεταξύ των ιδιοκτητών διαμερισμάτων και λυνονται τα αδιέξοδα που είχαν δημιουργηθεί στις πολυκατοικίες σχετικά με την θέρμανση .
Σχετικά με τον τρόπο κατασκευής της αυτονομίας σε 1 διαμέρισμα αλλά και για το ότι ή μονάδα συμφέρει να κουμπώσει πάνω στην αυτονομία αναλύονται διεξοδικά στα επ. άρθρα και video
Διαβάστe το άρθρο μας για την αυτόνομη θέρμανση διαμερισμάτων χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας.
Τρόπος κατασκευής της αυτόνομης θέρμανσης σε διαμέρισμα
Για να κατασκευάσωμε 1 σύστημα αυτόνομης θέρμανσης σε 1 διαμέρισμα Καταρχήν θα πρέπει να εγκαταστήσουμε 1 δίκτυο σωληνώσεων εισαγωγής και επιστροφής νερου για κάθε θερμαντικό σώμα. Όλες οι σωληνώσεις εισαγωγής και επιστροφής συγκεντρώνονται σε 1 σημείο κατά προτίμηση στη βεράντα του διαμερίσματος εκεί τοποθετείται 1 κολεκτερ.
Πάνω σε αυτό συνδέονται όλες οι εισαγωγές και οι επιστροφές νερου σε 2 σειρές (πάνω σειρα η εισαγωγες κάτω σειρά επιστροφές) και κατ αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνουμε να έχουμε συγκέντρωσει τα παντα στο κολεκτερ το οποιο καταληγει σε 2 σωλήνες μεγαλύτερης διατομής εκ των οποίων η 1 είναι η κεντρική σωλήνα εισαγωγής του ζεστού νερού η άλλη είναι η κεντρική σωλήνα επιστροφής του ζεστού νερού.
Κατ αυτόν τον τρόπο το σύστημα είναι έτοιμο επομένως πανω σε αυτό μπορεί να κουμπώσουμε οποιαδήποτε μονάδα θερμάνσης. (Ατομικό λέβητα φυσικού αερίου, αντλία θερμότητος, ηλεκτρικό λέβητα κ.τ.λ.). Σχετικά με το τι μονάδα είναι η καλύτερη και η οικονομικότερη θα το δείτε στο video που ακολουθεί:
Το ερώτημα είναι ένα ζητούμενο αυτή τη στιγμή από πάρα πολλούς ενδιαφερόμενους. Και υπάρχουν πάρα πολλοί ενδιαφερόμενοι υπό την έννοια ότι αν κοιτάξουμε γύρω μας θα παρατηρήσουμε ότι τουλάχιστο οι μισές πολυκατοικίες είναι παλιές. Σε αυτές τις πολυκατοικίες, για διάφορους λόγους, επειδή κάποιοι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους απέναντι στα κοινόχρηστα καταλήγουν να μην ανάβουν καθόλου το καλοριφέρ. οι περισσότεροι θέλουν να ανάψουν το καλοριφέρ, αλλά δεν μπορούν αν επιβαρυνθούν και να επιμεριστούν και το κόστος για τα υπόλοιπα διαμερίσματα τα οποία θα θερμαίνονται μεν αλλά δεν θα πληρώνουν δε.
Καταλήγουμε λοιπόν σε ένα αδιέξοδο στο οποίο δεν ανάβουν καθόλου καλοριφέρ και ο καθένας προσπαθεί να βρει τρόπους για να θερμάνει το σπίτι του.
Στη συνέχεια θα δούμε μπορεί να αποκτήσει κάποιος αυτόνομη θέρμανση σε μια πολυκατοικία με κεντρική θέρμανση. Όταν η πολυκατοικία έχι κεντρική θέρμανση, τότε το καλοριφέρ ανάβει σε συγκεκριμένες ώρες, για παράδειγμα έξι με οκτώ το απόγευμα ή μια με τρεις το μεσημέρι ή σε όποια ώρα έχει συμφωνηθεί, ανάλογα με τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Θα δούμε με ποιόν τρόπο ο καθένας μπορεί να αποκτήσει μια αυτόνομη θέρμανση ώστε να ανάβει το καλοριφέρ του σπιτιού του όσο θέλει, όποτε θέλει, και βέβαια να πληρώνει όσο έκαψε.
Αυτόνομη θέρμανση σε καινούργιες πολυκατοικίες
Το ερώτημα βέβαια τίθεται για παλιές πολυκατοικίες. Σε καινούργιες πολυκατοικίες σαφώς υπάρχει αυτονομία θέρμανσης. Υπάρχει ένα κεντρικό κολεκτέρ το οποίο διανέμει το ζεστό νερό μέσα στο σπίτι άρα εκεί είναι πιο εύκολα τα πράγματα. Μπορούμε να τοποθετήσουμε μια κεντρική μονάδα μιας άλλης μορφής θέρμανσης όπως είναι ο λέβητας φυσικού αερίου, ο λέβητας πέλετ, ο ξηρός λέβητας, ο ηλεκτρικός λέβητας, και άλλες εναλλακτικές μορφές θέρμανσης. Υπάρχουν πάρα πολλές επιλογές αυτή τη στιγμή στην αγορά για να καταλήξουμε σε μια πηγή θέρμανσης η οποία θα θερμάνει όλο το σπίτι.
Επιλογή τύπου θέρμανσης
Όλες αυτές οι μορφές ενέργειας έχουν τα συν και τα πλην. Εκεί βέβαια πρέπει να αξιολογήσει κάποιος ορισμένα πράγματα ώστε να αποφασίσει σε τι μορφή καύσης ή καυστήρα θα καταλήξει για να θερμάνει το σπίτι του. Στις καινούργιες πολυκατοικίες η αυτονομία θέρμανσης είναι εύκολη υπόθεση διότι υπάρχει το κολεκτέρ το οποίο με ένα διακόπτη ανοίγει και τροφοδοτεί όλο το σπίτι.
Αυτονομία θέρμανσης σε παλιές πολυκατοικίες
Στις παλιές πολυκατοικίες τα πράγματα είναι λίγο πιο δύσκολα. Μπορεί να απομονωθεί ένα διαμέρισμα από την κεντρική θέρμανση, από την κεντρική στήλη της πολυκατοικίας, και να κατασκευάσει μια αυτόνομη θέρμανση σε παλιά πολυκατοικία. Αυτό δεν είναι κάτι πολύ δύσκολο. Η βάση είναι το κολεκτέρ που μπορεί να τοποθετηθεί στη βεράντα ενός διαμερίσματος και στη συνέχει ανα ξεκινάνε κάποια δίκτυα, ένα, δυο ή τρία, ανάλογα με το μέγεθος του διαμερίσματος.
Τα δίκτυα αυτά είναι ζευγάρια. Το κάθε ζευγάρι θα έχει μια είσοδο ζεστού νερού προς κάποια σώματα καλοριφέρ, και μια έξοδο που θα το επιστρέφει πίσω. Ένα δεύτερο ζευγάρι θα έχει μια είσοδο για να τροφοδοτεί δυο ή τρία σώματα καλοριφέρ, και μια έξοδο για να επιστρέφει. Ανάλογα με το μέγεθος του σπιτιού πρέπει να τοποθετηθούν και τα ανάλογα ζευγάρια. Το καθένα έχει μια είσοδο ζεστού νερού και μια επαναφορά. Η επαναφορά πηγαίνει πάλι στον καυστήρα που είναι τοποθετημένος στο μπαλκόνι. Το νερό στον καυστήρα ζεσταίνεται, και ξαναλειτουργεί ως εκ νέου είσοδος ζεστού νερού μέσω ενός κυκλοφορητή που κάνει αυτή τη δουλειά. Αυτή είναι η δομή μιας αυτονομίας θέρμανσης.
Στα παλιά διαμερίσματα, παρόλο που σαφώς μπορεί να κατασκευαστεί μια αυτόνομη θέρμανση, το πρόβλημα είναι ότι οι σωληνώσεις θα είναι επιφανειακές και θα φαίνονται. Αυτή τη στιγμή είναι το μόνο διαμέρισμα διότι δεν μπορούμε να σκάψουμε το δάπεδο και να περάσουμε σωληνώσεις, διότι θα προκληθεί μια πολύ μεγάλη ζημιά και οικονομική επιβάρυνση.
Ανακαίνιση σπιτιού
Αν βέβαια κάποιος κάνει μια ανακαίνιση στο σπίτι του, τότε παράλληλα με την ανακαίνιση μπορεί να τοποθετήσει και τις σωληνώσεις της αυτονομίας θέρμανσης άσχετα αν τη χρησιμοποιήσει από τώρα. Μπορεί κάποιος να κάνει μια ανακαίνιση και να τοποθετήσει τις σωληνώσεις στο δάπεδο, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα αντικατασταθεί από άλλη μορφή δαπέδου.
Φυσικό αέριο
Και όταν μετά από κάποιο χρονικό διάστημα αποφασίσει οτι θέλει να αυτονομηθεί και να λειτουργήσει αυτόνομη θέρμανση, τότε αν περνάει φυσικό αέριο μπορεί να πάρει από το φυσικό αέριο παροχή και να τοποθετήσει ένα καυστήρα φυσικού αερίου στη βεράντα του και να θερμαίνει το σπίτι του με φυσικό αέριο. Μπορεί εναλλακτικά να μπει ένας λέβητας με πέλετ ή με ξύλο. Υπάρχουν και άλλες παροχές θέρμανσης, τρόποι παροχής θέρμανσης.
Το ζητούμενο είναι η αυτονομία της θέρμανσης. Εμείς σαν εταιρεία έχουμε κάνει αυτονομία θέρμανσης σε πάρα πολλά διαμερίσματα παλιών πολυκατοικιών. Έχουμε εγκαταστήσει αυτόνομη θέρμανση με επιτυχία, και μάλιστα όταν υπάρχει και το φυσικό αέριο τότε προκύπτει μια σημαντική εξυπηρέτηση και μια σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων από την κατανάλωση ενέργειας.
Αντλίες θερμότητας
Ένας άλλος τρόπος για να τροφοδοτήσουμε τη θέρμανση του σπιτιού μας με οικονομικό τρόπο είναι οι αντλίες θερμότητας. Το μειονέκτημα με τις αντλίες θερμότητας είναι ότι έχουν ακριβό κόστος απόκτησης. Το πλεονέκτημα με τις αντλίες θερμότητας είναι ότι σε χρήματα θα καταναλώνετε το 1/4 από κάθε άλλη μορφή θέρμανσης. Στην ιστοσελίδα μας μπορείτε να διαβάσετε πολύ περισσότερα για τις αντλίες θερμότητας. Όποιος θέλει μπορεί να δει τα οφέλη της αντλίας θερμότητας, η οποία αποτελεί μια επανάσταση στο χώρο της θέρμανσης.