Aυτόνομη θέρμανση σε διαμέρισμα πολυκατοικίας

Θα δούμε τώρα πως ένα διαμέρισμα σε μία πολυκατοικία έχει την δυνατότητα να φτιάξει το δικό του αυτόνομο σύστημα θέρμανσης χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας. Ως γνωστόν μέχρι τώρα για να αυτονομηθεί ένα διαμέρισμα χρειαζόταν από την γενική συνέλευση της πολυκατοικίας να εγκρίνει την αυτονομία του διαμερίσματος. Από τις αρχές του 2017 από διευκρινίσεις από νέα τροπολογία που ψηφίστηκε στο τέλος του 2016 έχει την δυνατότητα πλέον κάθε διαμέρισμα να αυτονομείται και να δημιουργήσει το δικό του αυτόνομο σύστημα θέρμανσης. Πλέον μπορούμε να έχουμε αυτόνομη θέρμανση σε διαμέρισμα πολυκατοικίας χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας.
αυτόνομη θέρμανση σε διαμέρισμα πολυκατοικίας χωρίς την έγκριση της πολυκατοικίας αυτόνομη θέρμανση σε διαμέρισμα πολυκατοικίας

Τροπολογία για την αυτόνομη θέρμανση

Να δούμε τώρα με βάση την τροπολογία η οποία ψηφίστηκε τι ακριβώς περιλαμβάνει για την εγκατάσταση συστήματος αυτόνομης θέρμανσης. Δεν είναι πλέον απαραίτητη καμία ενημέρωση ή άδεια από οποιαδήποτε αρχή ή φορέα. Αυτό σημαίνει ότι στην οποιαδήποτε αρχή ή φορέα περιλαμβάνεται και η γενική συνέλευση της πολυκατοικίας κάτι το οποίο σημαίνει ότι όντως δεν χρειάζεται πλέον την έγκριση της.
Τροπολογία για την αυτόνομη θέρμανση Τροπολογία για την αυτόνομη θέρμανση

Από την κεντρική θέρμανση στην αυτόνομη θέρμανση

Κάποια θέματα διευκρινιστικά τα οποία χρειάζεται να ενημερωθείτε, τίθεται σαν ερώτημα αν υπάρχει κάποια διαφορά ανάλογα με το αν η πολυκατοικία χρησιμοποιεί ή όχι την κεντρική θέρμανση. Η απάντηση είναι καμία είτε λειτουργεί είτε όχι οποιοδήποτε διαμέρισμα μπορεί να αυτονομηθεί. Στο ερώτημα αν παίζει ρόλο αν η κεντρική θέρμανση με φυσικό αέριο ή όχι ή με πετρέλαιο αυτό δεν παίζει κανένα ρόλο. Αφού η τροπολογία δεν κάνει καμία διάκριση όσον αφορά τα καύσιμα.
Από την κεντρική θέρμανση στην αυτόνομη θέρμανση Από την κεντρική θέρμανση στην αυτόνομη θέρμανση

Καύσιμο για την αυτόνομη θέρμανση

Στο ερώτημα αν υπάρχει κάποιος περιορισμός ως προς το καύσιμο του αυτόνομου συστήματος δεν υπάρχει κανένας περιορισμός. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι κάθε διαμέρισμα έχει την δυνατότητα αυτονομίας. Δεν περιορίζεται όμως μόνο στο φυσικό αέριο. Και επομένως στις περιοχές όπου υπάρχει δίκτυο εναλλακτικά δηλαδή μπορεί για παράδειγμα κάποιος να αντικαταστήσει σαν πηγή θέρμανσης μία αντλία θερμότητας, έναν ηλεκτρικό λέβητα, έναν λέβητα pellet, έναν λέβητα συμπύκνωσης. Ή πάρα πολλές πηγές θέρμανσης στο οποίο θα αναφερθούμε στην συνέχεια.
Καύσιμο για την αυτόνομη θέρμανση Καύσιμο για την αυτόνομη θέρμανση

Αυτόνομο σύστημα θέρμανσης

Να δούμε τώρα πρακτικά πως ένα διαμέρισμα μπορεί να εγκαταστήσει και να δημιουργήσει ένα αυτόνομο σύστημα θέρμανσης. Και αν θέλετε ένα αυτόνομο σύστημα θέρμανσης και ψύξης. Βλέπουμε εδώ ότι για την κατασκευή μιας αυτονομίας προηγείται η κατασκευή ενός κολεκτέρ αυτονομίας. Στην enfe.gr το κολεκτέρ της αυτονομίας και οι σωληνώσεις της αυτονομίας κατασκευάζονται με πολυστρωματικούς σωλήνες. Εδώ βλέπουμε ένα κολεκτέρ για να σας δώσουμε να καταλάβετε πως λειτουργεί η αυτόνομη θέρμανση. Υπάρχει η πάνω σειρά πέντε δίκτυα σωληνώσεων πάνω ακριβώς στην πάνω σειρά έρχεται η είσοδος ζεστού νερού από την μονάδα θέρμανσης. Οποιαδήποτε μονάδα θέρμανσης είτε εγκαταστήσουμε είτε αυτή είναι λέβητας φυσικού αερίου είτε αντλία θερμότητας είτε ηλεκτρικός λέβητας είτε οποιαδήποτε μονάδα θέρμανσης εγκαταστήσουμε. Και σχετικά με την ωφελιμότητα ή αν θέλετε την εξοικονόμηση κάθε μονάδας θέρμανσης θα μιλήσουμε στην συνέχεια.
αυτόνομο σύστημα θέρμανσης αυτόνομο σύστημα θέρμανσης

Κατασκευή αυτόνομης θέρμανσης

Προς το παρόν θα επικεντρωθούμε για λίγο να δούμε πως γίνεται η κατασκευή αν θέλετε της αυτονομίας θέρμανσης. Βλέπουμε λοιπόν ότι στο πάνω δίκτυο εισάγεται νερό από την μονάδα θέρμανσης. Από εκεί φεύγει προς πέντε διαφορετικές διευθύνσεις. Προς οι οποίες κατευθύνονται μέσα στο διαμέρισμα μας προς τα σώματα καλοριφέρ είτε προς τα φαν κόιλ.
Κατασκευή αυτόνομης θέρμανσης Κατασκευή αυτόνομης θέρμανσης

Κολεκτερ αυτόνομης θέρμανσης

Εδώ βλέπουμε έναν ολοκληρωμένο αν θέλετε κολεκτέρ το οποίο το πάνω μέρος του εκεί που είναι η κόκκινη βάνα. Έρχεται η είσοδος του καυτού, του ζεστού νερού από την μονάδα θέρμανσης την οποία θα χρησιμοποιήσουμε. Παρεμβάλλεται στην συνέχεια με κίτρινο χρώμα η ηλεκτροβάνα η οποία παίρνει εντολή από τον κεντρικό διακόπτη. Τον οποίο έχουμε στο διαμέρισμα μας ούτως ώστε να ανοίξει και να κλείσει η λειτουργία της αυτόνομης θέρμανσης. Κάτω βλέπουμε το δίκτυο με μπλε διακόπτη το οποίο είναι η επιστροφή αν θέλετε του νερού. Η οποία επιστρέφει στο δοχείο, στον καυστήρα ή στον λέβητα τον οποίο θα χρησιμοποιήσουμε.
Κολεκτερ αυτόνομης θέρμανσης Κολεκτερ αυτόνομης θέρμανσης

Μονάδα θέρμανσης για την αυτόνομη θέρμανση

Πρακτικά δηλαδή έχουμε την μονάδα θέρμανσης η οποία εισάγει ζεστό νερό μέσα στο δίκτυο μας. Το ζεστό νερό προωθείται μέσω των σωληνώσεων στα σώματα καλοριφέρ. Περνάει μέσα από τα σώματα και στην συνέχεια από την άλλη πλευρά του σώματος καλοριφέρ επιστρέφει αν θέλετε όπως βλέπετε πάλι στο κολεκτέρ. Το οποίο το νερό το επιστρέφει στον καυστήρα ούτως ώστε να ξανά ζεσταθεί και να δημιουργηθεί ένα κύκλωμα κίνησης ζεστού νερού.
Μονάδα θέρμανσης για την αυτόνομη θέρμανση Μονάδα θέρμανσης για την αυτόνομη θέρμανση

Κύκλωμα θέρμανσης

Το κύκλωμα θέρμανσης θερμαίνει τα σώματα. Και αν δούμε έτσι και με θέμα τις θερμοκρασίες στις οποίες κινείται το νερό μέσα στα σώματα. Και μέσα στις σωληνώσεις σε μια μονάδα θέρμανσης φυσικού αερίου. Ας εξετάσουμε το ζεστό νερό φεύγει και έρχεται μέσα στο κολεκτέρ σε θερμοκρασία 70 με 75 βαθμούς. Προωθείται μέσω των σωληνώσεων και μέσω της ηλεκτροβάνας η οποία ανοίγει που είδαμε σε προηγούμενο κολεκτέρ. Προωθείται στα σώματα καλοριφέρ και επιστρέφει πλέον σε πολύ χαμηλότερη θερμοκρασία περίπου γύρω στους 30 με 40 βαθμούς.
Κύκλωμα θέρμανσης Κύκλωμα θέρμανσης

Ζεστό νερό για την αυτόνομη θέρμανση

Επανεισάγεται λοιπόν το ζεστό νερό μέσα στην μονάδα ή στον καυστήρα ή στην μονάδα θέρμανσης την οποία χρησιμοποιούμε. Και στην συνέχεια επανεθερμάνεται. Και γίνεται μία κυκλοφορία ζεστού νερού το οποίο ξεκινάει από την μονάδα θέρμανσης περνάει από όλα τα σώματα. Επιστρέφει πιο παγωμένο στην μονάδα θέρμανσης ξανά ζεσταίνεται και κατά αυτό τον τρόπο έχουμε την θέρμανση. Με την μονάδα θέρμανσης την οποία θα επιλέξουμε γαι το σύστημα αυτόνομης θέρμανσης.
Ζεστό νερό για την αυτόνομη θέρμανση Ζεστό νερό για την αυτόνομη θέρμανση

Δίκτυο αυτόνομης θέρμανσης

Εδώ βλέπουμε και ένα άλλο δίκτυο αυτόνομης θέρμανσης το οποίο έχουμε κατασκευάσει στην enfe.gr. Είναι πρόσφατο δίκτυο αυτόνομης θέρμανσης ακόμα δεν έχει σοφατιστεί και διακρίνεται ακριβώς με ποιον τρόπο γίνεται η κυκλοφορία του νερού και με ποιον τρόπο θερμαίνεται ένα διαμέρισμα αυτόνομα.
Δίκτυο αυτόνομης θέρμανσης Δίκτυο αυτόνομης θέρμανσης

Επιλέγουμε μορφή θέρμανσης

Αν επιλέξουμε λοιπόν, μία μορφή θέρμανσης η οποία να είναι ένας λέβητας φυσικού αερίου, βλέπουμε εδώ πως ακριβώς έχουμε τοποθετήσει έναν λέβητα σε μια πολυκατοικία. Το πάνω μέρος αυτό το μπουρί είναι αυτό που βγάζει τα καυσαέρια προς τα έξω. Βέβαια το φυσικό αέριο δεν βγάζει πολλά καυσαέρια. Υπό αυτή την έννοια επιτρέπεται η τοποθέτηση του λέβητα φυσικού αερίου στο μπαλκόνι της πολυκατοικίας. Χωρίς να χρειάζεται να υπάρχει και κάποια καμινάδα η οποία να τρυπήσουμε και να χρειαστεί να βγούμε προς το πάνω μέρος της πολυκατοικίας.
Επιλέγουμε μορφή θέρμανσης Επιλέγουμε μορφή θέρμανσης

Τοποθέτηση κολεκτέρ κατά την ανακαίνιση σπιτιού

Βλέπετε ότι  είναι ένα μικρό κουτί αν θέλετε δεν είναι τεράστιο δεν μας πιάνει μεγάλο χώρο. Και τοποθετείται κατά την ανακαίνιση σπιτιού πάνω από το κολεκτέρ. Δηλαδή αν έχουμε το κολεκτέρ εδώ ακριβώς από πάνω συνδέουμε την μονάδα τον καυστήρα του φυσικού αερίου. Ακριβώς εκεί που είναι τα βελάκια το κόκκινο και το μπλε. Εκεί είναι η είσοδος του ζεστού νερού και η επιστροφή του ζεστού νερού και γίνεται πανεύκολα κατά την ανακαίνιση σπιτιού.
Τοποθέτηση κολεκτέρ κατά την ανακαίνιση σπιτιού Τοποθέτηση κολεκτέρ κατά την ανακαίνιση σπιτιού

Δίκτυα σωληνώσεων στην ανακαίνιση σπιτιού

Τώρα πρακτικά υπάρχει ένα θέμα όσον αφορά με ποιον τρόπο και από θα περάσουν τα δίκτυα των σωληνώσεων κατά την ανακαίνιση του σπιτιού. Ούτως ώστε να συνδεθούν με τα σώματα μέσα στο διαμέρισμα μας. Αν βεβαίως υπάρχει η δυνατότητα σε μια ανακαίνιση το δίκτυο αυτό περνάει ενδοδαπέδια κάτω στο δάπεδο κατευθύνεται προς τα σώματα και επιστρέφει προς κολεκτέρ. Εάν βεβαίως σε μια ανακαίνιση ενός σπιτιού δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα. Δεν μπορούμε να καταστρέψουμε αν θέλετε ένα υφιστάμενο δάπεδο. Τότε υπάρχει η δυνατότητα ανάλογα με την δομή του κτιρίου οι σωληνώσεις αυτές είτε να τοποθετηθούνε εξωτερικά είτε εσωτερικά. Εφόσον σκάψουμε τους κάθετους τοίχους και εγκιβωτίσουμε ή ενσωματώσουμε τις σωληνώσεις μέσα στην κάθετη τοιχοποιία. Στην συνέχεια της ανακαίνισης να το σοβατίσουμε, να το επισκευάσουμε και δεν δημιουργείται και δεν φαίνεται καμία σωλήνωση μέσα το σπίτι ούτως. Ώστε να υπάρχει μία αντιαισθητική αν θέλετε κατασκευή η όψη που αν θέλετε δημιουργεί ένα αισθητικό πρόβλημα στο διαμέρισμα. Η ανακαίνιση αφήνει άριστο αποτέλεσμα. Υπάρχει λοιπόν η δυνατότητα μέσα από τους κάθετους τοίχους του διαμερίσματος να περάσουμε τις σωληνώσεις αυτονομίας χωρίς να δημιουργήσουμε ένα αντιαισθητικό ή μία κακή ας πούμε εμφάνιση μέσα στο διαμέρισμα μας.
Δίκτυα σωληνώσεων στην ανακαίνιση σπιτιού Δίκτυα σωληνώσεων στην ανακαίνιση σπιτιού

Άλλες επιλογές καυσίμου αυτόνομης θέρμανσης

Εκτός από το φυσικό αέριο, το οποίο είναι πρακτικά καλή επιλογή καυσίμου αυτόνομης θέρμανσης αν θέλετε. Για την αυτονομία θέρμανσης την οποία θέλουμε να εγκαταστήσουμε στο διαμέρισμα μας εναλλακτικά μπορούμε να τοποθετήσουμε μία αντλία θερμότητας η οποία είναι ένα κουτί περίπου στο μέγεθος ενός μεγάλου κλιματιστικού το οποίο μπορούμε να το τοποθετήσουμε στην βεράντα της πολυκατοικίας μας και κατά τον ίδιο τρόπο να το συνδέσουμε με το κολεκτέρ του διαμερίσματος κατά αυτό το τρόπο και να έχουμε και ένα αυτόνομο σύστημα θέρμανσης με αντλία θερμότητας. Εδώ θα μάθετε περισσότερα για την αυτόνομη θέρμανση.
Άλλες επιλογές καυσίμου αυτόνομης θέρμανσης Άλλες επιλογές καυσίμου αυτόνομης θέρμανσης

Πλεονεκτήματα αντλίας θερμότητας

Πια είναι τώρα τα πλεονεκτήματα αντλίας θερμότητας περιληπτικά αν μπείτε στο σάιτ μας www.enfe.gr στο αριστερό link και δείτε το πως λειτουργεί επακριβώς μια αντλία θερμότητας, αυτή τι στιγμή η αντλία θερμότητας είναι το καλύτερο σύστημα το οποίο υπάρχει αυτή τι στιγμή και το πιο οικονομικό σύστημα. Μάθετε εδώ για τις αντλίες θερμότητας.
πλεονεκτήματα αντλίας θερμότητας πλεονεκτήματα αντλίας θερμότητας

Εξελιγμένο σύστημα αντλίας θερμότητας

Να δούμε έτσι πρακτικά πόσο εξελιγμένο είναι το σύστημα της αντλίας θερμότητας και πόσο μεγάλη εξοικονόμηση έχουμε σε σχέση με τα όλα υπόλοιπα συστήματα είτε αυτό είναι πετρέλαιο είτε είναι φυσικό αέριο. Βλέπουμε εδώ ότι σε ένα συγκεκριμένο διαμέρισμα. Εδώ αν υπάρχει στην περιοχή της Αθήνας αν αναφερθούμε αν έχουμε ετήσιο κόστος κατανάλωσης πετρελαίου 1500 ευρώ αντίστοιχα για την, αν τοποθετήσουμε μία αντλία θερμότητας το ετήσιο κόστος κατανάλωσης ρεύματος με αντλία θερμότητας θα είναι 375 ευρώ. Δηλαδή 1 προς 4 και αυτό εξηγείται ότι η αντλία θερμότητας έχουν κοπορέσιον πάνω από 4. Πράγμα το οποίο σημαίνει ότι η αντλία θερμότητας αποδίδει στο χώρο τα 3/4 αν θέλετε της θερμότητας, αντλώντας την θερμότητα από το φυσικό περιβάλλον και καταναλώνει μόνο το 1/4 της θερμότητας την οποία αποδίδει στο χώρο. Πρακτικά δηλαδή καταναλώνεται μία μονάδα ρεύματος και αποδίδεται στο χώρο αντίστοιχα 4 μονάδες θέρμανσης.
Εξελιγμένο σύστημα αντλίας θερμότητας Εξελιγμένο σύστημα αντλίας θερμότητας

Κορυφαία επιλογή αυτόνομης θέρμανσης

Αυτό είναι που το σύστημα αντλίας θερμότητας την κάνει εκτός ανταγωνισμού από οποιαδήποτε άλλη πηγή θέρμανσης, επιπλέον έχουμε την δυνατότητα τοποθετώντας αντί για σώματα, το σώμα Fan coil, είναι αυτό το σώμα το οποίο μοιάζει με τα υπόλοιπα με τα σώματα καλοριφέρ. Αυτό όμως έχει την δυνατότητα αντλίας θερμότητας με το ίδιο σώμα να μας παρέχει και θέρμανση και ψύξη. Με μέσο από το Fan coil το χειμώνα παρέχεται θέρμανση και το καλοκαίρι αλλάζοντας το διακόπτη της αντλίας θερμότητας αυτομάτως μετατρέπεται σε ψύξη άρα με ένα σύστημα έχουμε ταυτόχρονα και θέρμανση και ψύξη με πολύ πιο οικονομική από οποιοδήποτε άλλο μέσον.
Κορυφαία επιλογή αυτόνομης θέρμανσης Κορυφαία επιλογή αυτόνομης θέρμανσης

Λέβητας φυσικού αερίου

Να επανέλθουμε τώρα σε έναν λέβητα φυσικού αερίου για να δούμε πόσο πιο οικονομικός είναι από το πετρέλαιο. Εδώ βλέπουμε πόσο μικρός είναι και πόσο εύκολα έχουμε εγκαταστήσει έναν λέβητα αερίου στην βεράντα μιας πολυκατοικίας. Επί της ουσίας βάση νομοθεσίας η τιμή του φυσικού αερίου ακολουθεί το πετρέλαιο κατά 80%, δηλαδή αν το πετρέλαιο θα φτάσει στις εκατό στα 100 ευρώ ανά μονάδα το φυσικό αέριο θα είναι στα 80. Αν σε αυτό προσθέσουμε ο καυστήρας πετρελαίου αποδίδει 80% από το πετρέλαιο ενώ αντίστοιχα ένας λέβητας φυσικού αερίου συμπύκνωσης φτάνει να αποδίδει μέχρι και το 108% από την ενέργεια που δίνεται από το φυσικό αέριο, εδώ προκύπτει μία διαφορά σε σχέση με το πετρέλαιο της τάξεως του 40 %. Πρακτικά λοιπόν αν ένα διαμέρισμα το θερμάνουμε με πετρέλαιο και θέλουμε ας υποθέσουμε 500 ευρώ το χρόνο για να θερμανθεί με το φυσικό αέριο θέλουμε 300 ευρώ το χρόνο. Υπάρχει μία σημαντική διαφορά και αυτό, βέβαια ο καυστήρας υγραερίου σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να συγκριθεί με την αντλία θερμότητας δεδομένου ότι η αντλία θερμότητας καταναλώνει μία μονάδα και αποδίδει 4 όπως είδαμε στο παράδειγμα που είδαμε προηγουμένως.
Λέβητας φυσικού αερίου Λέβητας φυσικού αερίου

Αυτόνομη θέρμανση και ανακαίνιση σπιτιού

Πρακτικά εδώ πάλι τελειώνοντας σας δίνουμε πως ακριβώς κατασκευάζεται πως λειτουργεί ένα σύστημα αυτόνομης θέρμανσης σε πολυκατοικίες. Αυτό είναι πλέον το ζητούμενο σε πολλές ανακαινίσεις σπιτιών Και αυτό σε συνδυασμό με την πρόσφατη τροπολογία η οποία πέρασε από την βουλή. Βάση της οποίας κάθε διαμέρισμα έχει την δυνατότητα να αυτονομηθεί, να αποκτήσει το δικό του αυτόνομο σύστημα θέρμανσης χωρίς να χρειάζεται η έγκριση τη πολυκατοικίας. Δείτε θα όλες τις επιλογές για την ανακαίνιση σπιτιού.
Αυτόνομη θέρμανση και ανακαίνιση σπιτιού Αυτόνομη θέρμανση και ανακαίνιση σπιτιού

ΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΟΝΟ ΠΟΙΟΤΙΚΕΣ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΕΙΣ. Μετατρέπουμε το παλιό σας σπίτι σε νεόδμητο.