x

Ενεργειακή αναβάθμιση

ada9a09acea936d776a6f55c82778c43_XL

Ενεργειακή αναβάθμιση

Όταν  λέμε ενεργειακή αναβάθμιση οικίας, τι εννοούμε;
Υπάρχει κάποιο όφελος σε κάθε σπίτι αν το αναβαθμίσουμε ενεργειακά;

Η ενεργειακή αναβάθμιση είναι ένα επίκαιρο ερώτημα, για πολλούς και διάφορους λόγους.
Είναι ένα θέμα το οποίο είναι και πολυδιάστατο.

 

Ας ξεκινήσουμε εξηγώντας πως εννοούμε εμείς την έννοια της ενεργειακής αναβάθμισης.

Αναβαθμίζοντας ενεργειακά το σπίτι σας,  το αποτέλεσμα θα είναι:

Πρώτον να καταναλώνετε λιγότερη ενέργεια για τη θέρμανση το χειμώνα και για την ψύξη το καλοκαίρι.
Θα καταναλώνετε τη μισή ενέργεια, και ίσως και πιο κάτω.

Δεύτερον, θα κερδίζετε στο θέμα ΕΝΦΙΑ και εφορίας κλπ. Αυτή τη στιγμή προωθείται ένας νόμος ο οποίος είναι κοινοτικός και σύντομα θα έρθει και στην Ελλάδα. Ο νόμος αυτός θα αναφέρει οτι τα κτίρια τα οποία έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά, δηλαδή έχουν ανέβει ενεργειακή κατηγορία, θα πληρώνουν πολύ μικρότερη φορολογία από ένα ενεργοβόρο κτίριο.

Άρα το όφελος από  την ενεργειακή αναβάθμιση είναι διπλό, και γιαυτό λέμε ότι είναι πολυδιάστατο σαν θέμα.

Στη συνέχεια θα εξειδικεύσουμε ώστε να  δούμε τι σημαίνει ενεργειακή αναβάθμιση και πως μπορούμε να αναβαθμίσουμε ενεργειακά το σπίτι μας.

Αρχικά ξεκινάμε από τη μόνωση του σπιτιού, το οποίο παίζει πάρα πολύ σοβαρό και σημαντικό ρόλο στην κατανάλωση ενέργειας. Όσο πιο καλά μονωμένο είναι ένα σπίτι, τόσο λιγότερη ενέργεια θα καταναλώνει, και για ψύξη και για θέρμανση.

Όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να θωρακίσουμε ενεργειακά το σπίτι μας, αυτή τη στιγμή διαθέσιμες τεχνολογίες είναι η εξωτερική και η εσωτερική θερμομόνωση του κτιρίου.

Ενεργειακή αναβάθμιση με εξωτερική θερμομόνωση

Στην ιστοσελίδα μας enfe.gr έχουμε ξεχωριστό κεφάλαιο για την εξωτερική θερμομόνωση στην οποία μπορείτε να διαβάσετε όλες τις λεπτομέρειες και να ενημερωθείτε πλήρως για το θέμα της εξωτερικής θερμομόνωσης. Σε αυτό το άρθρο δεν θα μπούμε στην ουσία, απλά επιγραμματικά θα πούμε ότι αν περιμετρικά το κτίριο μας μπορούμε να το θωρακίσουμε τοποθετώντας ένα πολύ καλό μονωτικό πάχους πέντε ή έξι εκατοστών το οποίο θα επιχριστεί με τον ανάλογο σοβά, τότε μόνο με αυτή την ενέργεια μειώνουμε την κατανάλωση ενέργειας κατά πενήντα τοις εκατό.

http://www.enfe.gr/thermomonosi-thermoprosopsi/

Ένας άλλος παράγοντας που αυτή τη στιγμή προκαλεί περισσότερη κατανάλωση ενέργειας είναι τα ανοίγματα του σπιτιού. Δηλαδή τα κουφώματα του σπιτιού, τα αλουμίνια του σπιτιού, τα ξύλινα κουφώματα του σπιτιού, και γενικότερα οτιδήποτε άνοιγμα μπορεί να έχει ένα σπίτι.

Ενεργειακή αναβάθμιση με θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου

Υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην αγορά κουφώματα τα οποία είτε είναι σε pvc είτε σε αλουμίνιο τα οποία είναι θερμομονωτικά. Δηλαδή σε συσχετισμό με τα συμβατικά μέχρι σήμερα κουφώματα έχουν βγει κουφώματα αλουμινίου θερμοδιακοπτόμενα. Υπάρχει ξεχωριστό link στη σελίδα μας που περιγράφει ποιό ακριβώς είναι το όφελος σε ένα σπίτι αν αλλάξει τα εξωτερικά κουφώματα και τοποθετήσει σύγχρονα θερμοδιακοπτόμενα κουφώματα αλουμινίου. Χοντρικά εδώ απλά μπορούμε να πούμε ότι η αντικατάσταση παλαιών κουφωμάτων από σύγχρονα κουφώματα μπορεί να φέρει μια εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης του 30%.

http://www.enfe.gr/energeiaka-koufomata-alouminiou/

Άρα λοιπόν με δυο τρια απλά πράγματα μπορούμε να έχουμε ένα σπίτι στο οποίο να μπαίνουμε και το καλοκαίρι από μόνο του να είναι δροσερό ενώ το χειμώνα από μόνο του να είναι ζεστό. Σε ένα πολύ καλά μονωμένο σπίτι έχει αποδειχθεί ότι σε ένα χώρο ενός κλασσικού δωματίου αρκεί ένας λαμπτήρας λουξ για να θερμάνει όλο το δωμάτιο. Φανταστείτε λοιπόν πόσο λίγη ενέργεια χρειαζόμαστε είτε για να θερμάνουμε είτε για να ψύξουμε το σπίτι.

Από την άλλη πλευρά είναι και πιο υγιεινό. Διότι το καλοκαίρι δεν θα χρειάζεται να έχουμε ένα κλιματιστικό συνέχεια  ανοιχτό. Το κλιματιστικό δημιουργεί προβλήματα όταν μας χτυπάει στην πλάτη ή όταν σηκωνόμαστε το πρωί και είμαστε πιασμένοι. Επιπλέον, το χειμώνα δεν θα χρειάζεται να λειτουργεί ένα θερμαντικό μέσο, ένα αερόθερμο για παράδειγμα το οποίο ξηραίνει την ατμόσφαιρα.

Από μόνο  του το σπίτι αυτοκλιματίζεται και η ατμόσφαιρα που υπάρχει μέσα στο σπίτι είναι και πιο υγιεινή. Άρα συμφέρει αυτή τη στιγμή να δαπανήσουμε κάποια χρήματα για να αναβαθμίσουμε ενεργειακά το σπίτι μας.

Μέχρι τώρα υπήρχε, και εξακολουθεί να υπάρχει, ένα πρόγραμμα, το “εξοικονομώ κατ οίκον”, το οποίο επιδοτεί σε 70% την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού. Βέβαια ήταν ένα χρονοβόρο πρόγραμμα και δεδομένων  και των οικονομικοπολιτικών καταστάσεων για την Ελλάδα δυσλειτουργούσε. Υπήρχαν μεγάλες καθυστερήσεις.

Εξοικονομώ κατ οίκον

Η ενημέρωση που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι οτι θα επαναλειτουργήσει το “εξοικονομώ κατ οίκον” και μάλιστα θα γίνει προσπάθεια οι χρόνοι να συντομεύσουν σε τέτοιο βαθμό ώστε να είναι βατό για τον καθένα, να πάρει μια επιδότηση 70% και τα υπόλοιπα 30% άτοκα, ώστε να αναβαθμίσει ενεργειακά το σπίτι του. Είμαστε σε αναμονή, στην Ελλάδα βρισκόμαστε, θα δούμε πως θα εξελιχθεί. Ευελπιστούμε ότι θα έχει μια καλή συνέχεια και μια αξιόπιστη εφαρμογή ώστε να μπορεί κάποιος, αν διαθέτει κάποια λίγα χρήματα, να φτιάξει το σπίτι του, να το διορθώσει, να πληρώνει λιγότερη φορολογία από ότι πληρώνει τώρα.

Ενημερωτικά να πούμε ότι τα κτίρια τα οποία έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά θα πληρώνουν το 50% του αναλογούντος φόρου. Αυτό είναι ακόμα στα προσχέδια αλλά εκτιμούμε ότι κάποια στιγμή θα γίνει και νόμος του κράτους. Διότι δεν είναι μόνο στην Ελλάδα η ανάγκη για αυτή ρη νομοθεσία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη υπάρχει η τάση η ενεργειακή αναβάθμιση να επιδοτείται. Διότι στόχος της κοινότητας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι τα κτίρια να καταναλώνουν όσο το δυνατό λιγότερη ενέργεια.

ΠΑΚΕΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ

Η ανάγκη για περισσότερη άνεση και εξοικονόμηση ενέργειας γίνεται διαρκώς μεγαλύτερη σε όλα τα κτίρια.

Μετά από την κοινοτική οδηγία της Ε.Ε., όλα τα κράτη θεσπίζουν νόμους που «τιμωρούν» τα ενεργοβόρα κτίρια και επιδοτούν ενεργειακές αναβαθμίσεις. Το ίδιο ξεκίνησε και στην Ελλάδα από τότε που εγκρίθηκε και εφαρμόζεται ο κανονισμός ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων (ΚΕΝΑΚ).

Σκοπός του είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στα κτίρια. Σταδιακά τα κτίρια που δεν έχουν αναβαθμιστεί ενεργειακά θα πληρώνουν υψηλή φορολογία. Άρα για να αποφύγετε υψηλή φορολόγηση, να εξοικονομήσετε χρήματα για ενέργεια και να αυξήσετε την αξία του ακινήτου σας, μπορείτε να πραγματοποιήσετε μια σειρά από παρεμβάσεις. Ειδικά για όσο ισχύει το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον» που επιδοτεί έως το 70% (κατηγορία A1) ή το 35% (κατηγορία Α2) των δαπανών σας, είναι ευκαιρία που μπορείτε να αξιοποιήσετε.

Ενεργειακή αναβάθμιση σε ανακαίνιση

Αν έχετε ιδιόκτητη ή ιδιόχρηστη ταράτσα, τότε μπορείτε να συνδυάσετε την ανακαίνιση με το «ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΗΛΙΟ» και όχι μόνο θα σας έρθει ΔΩΡΕΑΝ η ανακαίνιση αλλά θα παίρνετε και ρέστα ανά τετράμηνο.

monadikes-efkairies1
thermosifones
tzakia
monoseis
koufomata
aftonomia
ilakithermansi
tentes
antliesthermotitas
pyrolisi


Σχόλια Αναγνωστών – Πελατών

  • Μιχάλης on ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈκανα την ανακαίνιση του σπιτιού μου με την enfe χωρίς κανένα πρόβλημα, σηνεπής σε όλα του. Κατα τη διάρκεια των εργασιών αποφάσισα να τοποθετήσω ένα ενεργειακό τζάκι. Όταν το είπα στον υπεύθυνο μου είπε οτι θα μου τοποθετήσουν σε τιμή χονδρικής και μάλιστα δώρο τα εργατικά. Όπου είχα ρωτήσει μου είχαν δώσει τιμές άνω των 4.000 ευρώ. Ο υπεύθυνος της enfe μου το χρέωσε μόνο με 1.000 ευρώ. Τι να πω. Το ευχαριστώ είναι λίγο.
  • Διονύσης on ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΤα δυο άρθρα που δημοσιεύονται στο κάτω μέρος της σελίδας με διακριτικό SOS με βοήθησαν πάρα πολύ. Από άσχετος που ήμουν με την οικοδομή διαβάζοντας όσα περιγράφονται με την παραμικρή λεπτομέρεια κατάλαβα τι σημαίνει ποιοτική ανακαίνιση. Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρακολουθούσα καθημερινά αν εφαρμόζουν αυτά που γράφουν. Διαπίστωσα οτι ήταν άψογος προσέχοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια. Συγχαρητήρια.
  • Θανάσης on ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδωσα την ανακαίνιση του σπιτιού μου στην enfe. Τα πάντα εκτελέστηκαν ακριβώς όπως αναλυτικά μου τα είχαν περιγράψει στη συγγραφή υποχρεώσεων που είχαμε υπογράψει. Όμως η έκπληξη για εμένα ήταν οτι μου έκαναν δώρο τον κρυφό φωτισμό στο σαλόνι μου χωρί ςνα το έχουμε συμφωνήσει. Μπράβο στα παιδιά.
  • Αντώνης on ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΕίχαμε συμφωνήσει με την enfe.gr μεταξύ των άλλων και τη βελτίωση της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Τα συνεργεία από οτι μου είπαν και διαπίστωσα και εγώ η ηλεκτρική εγκατάσταση ήταν χάλια. Στο τέλος όταν παρέλαβα το σπίτι είδα οτι η παλιά ηλεκτρική εγκατάσταση ακυρώθηκε και μου έκαναν μια ολοκαίνουργια υπερσύγχρονη ηλεκτρική εγκατάσταση, με νέο πίνακα, νέες καλωδιώσεις, νέες παροχές internet κλπ. Και όλα αυτά χωρίς να με επιβαρύνουν οικονομικά. Τους ευχαριστώ δημόσια (Μια μικρή παρατήρηση, καθυστέρησαν 15
  • Νίκος on Πείτε μας την γνώμη σαςΔιαμένω στο εξωτερικό και ανέθεσα την ανακαίνιση του σπιτιού μου στην Ελλάδα στην enfe.gr. Όταν ήρθα να παραλάβω το έργο και το είδα έπεσα από τα σύννεφα.. Στην κυριολεξία παρέλαβα μια Βίλα. Συγχαρητήρια.
  • Χαρης on Μερική Ανακαίνιση Διαμερισμάτωναρα για μια κουζινα περιπου 15 τμ να υπολογιζω στα 2000-3000€?
  • Γιάννης on Πείτε μας την γνώμη σαςΗ ομάδα της enfe.gr κάνει τέλεια και ποιοτική δουλειά. Το σπίτι μου ήταν παλιό και οι τοιχοποιίες χάλια. Τα παιδιά μου μου το φύλαγαν για έκπληξη. Αποξήλωσαν όλους τους παλιούς χρωματισμούς και τα επιχρίσματα και τα έκαναν όλα από την αρχή και μάλιστα με σπατουλαριστούς τοίχους αν και δεν ήταν υποχρεωμένοι βάσει της συγγραφής υποχρεώσεων που είχαμε υπογράψει. Εγώ βέβαια τους έδωσα επιπλέον και ένα μικρό φιλοδώρημα. Συγχαρητήρια.
  • Αργυρης on Ανακαίνιση Κουζίνα – Μπάνιο – Κρεβατοκάμαραη κουζινα μου ειναι περιπου 12 τμ (4 Χ 3) και θελω να κανω ολικη ανακαινιση, ποσο θα μου κοστισει?
  • Αργύρης on Πείτε μας την γνώμη σαςΚαταπληκτική δουλειά σε καταπληκτικές τιμές.
  • Κώστας on Πείτε μας την γνώμη σαςΣυγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά.
Για να δείτε όλα τα σχόλια ή να προσθέσετε το δικό σας πατήστε ΕΔΩ