x

Αυτονομία παλιών πολυκατοκιών

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΥΤΟΝΟΜΙΑΣ;

 • Εξοικονομείτε το 40-60 % των δαπανών σας για θέρμανση.
 • Λειτουργείτε την θέρμανση όποτε θέλετε.
 • Καθορίζεται σύμφωνα με τις ανάγκες σας την κατανάλωσή του.
 • Πληρώνετε για αυτό που πραγματικά έχετε καταναλώσει.
 • Δεν υπάρχουν προστριβές για την λειτουργία της θέρμανσης.
 • Αναβαθμίζετε ενεργειακά το σπίτι σας και αυξάνεται την αξία του ακινήτου σας.

Μέχρι σήμερα ο τρόπος που λειτουργεί το παλιό δισωλήνιο σύστημα στις παλιές πολυκατοικίες έχει ως αποτέλεσμα το 40% της ενέργειας να σπαταλάτε στην προθέρμανση του συστήματος, το δε υπόλοιπο για να έχουμε 4-6 ώρες θέρμανση όλο το 24-ωρο.

Η εταιρία μας, αξιοποιώντας την εμπειρία μας, είμαστε σε θέση να σας προσφέρουμε οριστική λύση στο πρόβλημα της αυτονομίας της θέρμανσης στο κτήριο σας, βάζοντας τέλος στους συνεχείς διαξιφισμούς και την σπατάλη ενέργειας.

Τα τελευταία χρόνια σε όλα τα Ευρωπαϊκά κράτη βάσει κοινοτικής οδηγίας έχει καθιερωθεί η μετατροπή του παλιού συστήματος με την μέθοδο της θερμιδομέτρησης με κατανεμητές που καταγράφουν τις θερμίδες που καταναλώνει το κάθε διαμέρισμα.

Στις περισσότερες χώρες είναι υποχρεωτικό και κατατάσσεται στα «συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας». Θεωρείται αδιανόητο να απουσιάζει κάποιος από το σπίτι του και εκείνο να σπαταλά ενέργεια ενώ δεν την χρειάζεται, ή κάποιος να πληρώνει την ενέργεια που καταναλώνει ο άλλος, ή κάποια διαμερίσματα να ανοίγουν τα παράθυρα να φεύγει η ζέστη και άλλα να κρυώνουν.

Το ίδιο προετοιμάζεται και στην Ελλάδα. Ήδη, βάσει του ΚΕΝΑΚ η εγκατάσταση του συστήματος της θερμιδομέτρησης αναβαθμίζει το σπίτι σας κατά μια κατηγορία.

Αυτονομία παλιών πολυκατοκιών με το «εξοικονομώ κατ’ οίκον»

Η εταιρεία μας μάλιστα σας προτείνει έναν τρόπο να εγκαταστήσετε την αυτονομία και σε μερικούς μήνες να σας επιστραφεί έως το 70 % της δαπάνης σας αφού σας εντάξουμε εάν επιθυμείτε στο πρόγραμμα «εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Επιπλέον, θα πάρετε ΔΩΡΕΑΝ δύο ενεργειακά πιστοποιητικά που θα πιστοποιούν την αναβάθμιση της οικίας σας τα οποία θα σας είναι χρήσιμα διότι σήμερα τίποτα δεν μπορείς να κάνεις στο σπίτι σου εάν δεν συνοδεύεται από ενεργειακό πιστοποιητικό.
Επιπλέον το 10% της δαπάνης σας επιστρέφεται από τον φόρο εισοδήματος.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Α) Για κάποιο ο οποίος έχει ετήσιο εισόδημα κάτω των 20.000 € (κατηγορία Α1), αν συνυπολογίσουμε την επιστροφή φόρου και την αξία των ενεργειακών πιστοποιητικών, η αυτονομία θα του στοιχίσει:

180 € (το 30% της δαπάνης) – 20€ (έκπτωση φόρου) – – 250€ (αξία ενεργειακών πιστοποιητικών) = -90€

Δηλαδή δεν θα του στοιχίσει τίποτα και θα βγει και ωφελημένος κατά 90 €.

Β) Για κάποιον ο οποίος έχει εισόδημα άνω των 20.000 € (κατηγορία Α2), αν συνυπολογίσουμε την επιστροφή φόρου και την αξία των ενεργειακών πιστοποιητικών, η αυτονομία θα του στοιχίσει:

380 € (το 65% της δαπάνης) – 40€ (επιστροφή φόρου) – – 250€ (αξία ενεργειακών πιστοποιητικών) = 90 €

Δηλαδή θα πληρώσει 90 € σε τέσσερα χρόνια άτοκα.

Ως γνωστό, σήμερα δεν μπορείς να κάνεις τίποτα στο ακίνητο σου αν δεν συνοδεύεται από ενεργειακό πιστοποιητικό που στοιχίζει 250-300 €.

Η εταιρεία μας αναλαμβάνει υπεύθυνα την ένταξη σας στο πρόγραμμα και την υλοποίηση των ενεργειακών παρεμβάσεων, πχ μπορεί να θέλετε να αλλάξουμε τα κουφώματα σας ή να σας τοποθετήσουμε ένα ενεργειακό τζάκι με το 1/3 της δαπάνης σε άτοκες δόσεις. (λεπτομέρειες στο πακέτο ενεργειακής αναβάθμισης)

αυτονομία θέρμανσης σε παλιές πολυκατοικίες | EN FE

thermostatiki_kefali

ΒΗΜΑ 1ο  

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΘΕΡΜΟΣΤΑΤΙΚΗΣ ΚΕΦΑΛΗΣ

Η θερμοστατική κεφαλή τοποθετείται στο πάνω μέρος του σώματος και παρέχει την δυνατότητα να ρυθμίζετε την επιθυμητή θερμοκρασία για κάθε χώρο ξεχωριστά.

Όταν ο χώρος πιάσει την επιθυμητή θερμοκρασία που ρυθμίσατε τότε κλείνει η βαλβίδα και άρα η παροχή στο θερμαντικό σώμα επιτυγχάνοντας μεγάλη εξοικονόμηση ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ένας βαθμός χαμηλότερης θερμοκρασίας χώρου έχει σαν αποτέλεσμα 6% χαμηλότερη κατανάλωση.

Υπάρχουν και ασύρματες θερμοστατικές κεφαλές για να μπορείτε να ελέγχετε τα πάντα από ένα μικρό πινακάκι.

Caloric5neu_main

ΒΗΜΑ 2o

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΑΤΑΝΕΜΗΤΗ ΔΑΠΑΝΩΝ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ

Ο κατανεμητής τοποθετείται πάνω στο θερμαντικό σώμα και καταγράφει την θερμότητα που διαχέεται μόνο από το θερμαντικό σώμα και τις θερμίδες που καταναλώνονται.

Ο κατανεμητής caloric 5 που τοποθετούμε είναι ένα ολοκαίνουριο γερμανικό προϊόν 5ης γενιάς το οποίο διαθέτει το πλέον εξελιγμένο και αλάνθαστο λογισμικό. Το ίδιο προϊόν χρησιμοποιείται και από τις μεγαλύτερες εταιρείες στην Ευρώπη. Είναι εφοδιασμένο με 2 αισθητήρες και όποια άλλη πηγή θερμότητας (π.χ. μια θερμάστρα) βρίσκεται πλησίον των αισθητήρων, τους αντιλαμβάνεται και δεν τους λαμβάνει υπόψη. Είναι δε απαραβίαστο διότι διαθέτει στην επαφή του ανοίγματος ειδική σφραγίδα μολύβδου. Ο κατανεμητής τοποθετείται πάνω στο θερμαντικό σώμα και καταγράφει την θερμότητα που διαχέεται μόνο από το θερμαντικό σώμα και τις θερμίδες που καταναλώνονται. Στην ευανάγνωστη οθόνη του αποτυπώνεται η μέχρι στιγμής κατανάλωση. Οι μπαταρίες του διαρκούν 10+2 έτη. Αν ψάξετε στο διαδίκτυο θα δείτε ότι η συντριπτική πλειοψηφία αντίστοιχων εταιρειών εγκαθιστούν τον κατανεμητή caloric 5 (Qundis – Siemens) και αυτό δεν είναι τυχαίο.

metritis_1

ΒΗΜΑ 3Ο

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΥΣΚΕΥΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΗΣ ΣΤΟ ΛΕΒΙΤΟΣΤΑΣΙΟ

Οι παρεμβάσεις στο λεβητοστάσιο είναι προαιρετικές, αν όμως τοποθετηθούν σωστά σας εξασφαλίζουν εξοικονόμηση πάνω από 30%.

Η συσκευή αντιστάθμισης έχει εσωτερικό και εξωτερικό αισθητήρα και ρυθμίζει την θερμοκρασία του νερού που διαρρέει όλη την εγκατάσταση ανάλογα με την εξωτερική θερμοκρασία.

Έτσι αν έχουμε εξωτερική θερμοκρασία 12°C το νερό ζεσταίνεται στους 60°C, ενώ αν έχουμε εξωτερική θερμοκρασία 2°C το νερό ζεσταίνεται στους 75°C.

Υπολογίζεται ότι η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνεται είναι τουλάχιστον 30%.

kikloforitis

ΒΗΜΑ 4Ο

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΤΗ INVERTER ΣΤΟ ΚΛΙΜΑΚΟΣΤΑΣΙΟ

Αντικαθιστούμε τον παλιό κυκλοφορητή με νέο κυκλοφορητή inverter ο οποίος προσαρμόζει τις στροφές του ανάλογα με την ζήτηση.

Έτσι όταν έχουμε χαμηλή ζήτηση, ο κυκλοφορητής λειτουργεί με χαμηλότερες στροφές και καθ’ αυτόν τον τρόπο έχουμε εξοικονόμηση ενέργειας και δεν πιέζεται άσκοπα όλο το σύστημα δημιουργώντας κενά αέρος με συνέπεια να απαιτούνται συχνές εξαερώσεις.

Όταν αυξάνεται η ζήτηση αυξάνονται και οι στροφές του κυκλοφορητή.

Εναλλακτικά, αντί για κυκλοφορητή μπορούμε να τοποθετήσουμε μια βαλβίδα διαφορικής πίεσης για την εξισορρόπηση του συστήματος (πιο φθηνή λύση).

Qundis-M-Bus-Sistemleri-k3

ΠΩΣ ΜΕΤΡΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Οι μετρήσεις συλλέγονται ασύρματα από την εταιρεία μας μέσω αμφίδρομης ραδιοεπικοινωνίας.

Σε χρόνους που θα συζητηθεί με την πολυκατοικία συλλέγονται οι μετρήσεις όλων των διαμερισμάτων και αποστέλλεται σε κάθε διαμέρισμα αναλυτικά η αναλογία του στην συνολική δαπάνη θέρμανσης.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Συγκριτικά στοιχεία τα οποία έχει συλλέξει η εταιρεία μας σε ένα δείγμα 84 πολυκατοικιών που είχαμε τοποθετήσει αυτονομία και λειτούργησε για πρώτη φορά την χειμερινή περίοδο 2012-2013, προέκυψε εξοικονόμηση ενέργειας στο πετρέλαιο κατά 43% και στο φυσικό αέριο κατά 46% σε σχέση με την προηγούμενη χειμερινή περίοδο 2011-2012.

Άρα, κάθε διαμέρισμα για την δαπάνη τοποθέτησης αυτονομίας έκανε απόσβεση από την πρώτη χρονιά.


Σχόλια Αναγνωστών – Πελατών

 • Μιχάλης on ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈκανα την ανακαίνιση του σπιτιού μου με την enfe χωρίς κανένα πρόβλημα, σηνεπής σε όλα του. Κατα τη διάρκεια των εργασιών αποφάσισα να τοποθετήσω ένα ενεργειακό τζάκι. Όταν το είπα στον υπεύθυνο μου είπε οτι θα μου τοποθετήσουν σε τιμή χονδρικής και μάλιστα δώρο τα εργατικά. Όπου είχα ρωτήσει μου είχαν δώσει τιμές άνω των 4.000 ευρώ. Ο υπεύθυνος της enfe μου το χρέωσε μόνο με 1.000 ευρώ. Τι να πω. Το ευχαριστώ είναι λίγο.
 • Διονύσης on ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΤα δυο άρθρα που δημοσιεύονται στο κάτω μέρος της σελίδας με διακριτικό SOS με βοήθησαν πάρα πολύ. Από άσχετος που ήμουν με την οικοδομή διαβάζοντας όσα περιγράφονται με την παραμικρή λεπτομέρεια κατάλαβα τι σημαίνει ποιοτική ανακαίνιση. Κατά τη διάρκεια των εργασιών παρακολουθούσα καθημερινά αν εφαρμόζουν αυτά που γράφουν. Διαπίστωσα οτι ήταν άψογος προσέχοντας και την παραμικρή λεπτομέρεια. Συγχαρητήρια.
 • Θανάσης on ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΈδωσα την ανακαίνιση του σπιτιού μου στην enfe. Τα πάντα εκτελέστηκαν ακριβώς όπως αναλυτικά μου τα είχαν περιγράψει στη συγγραφή υποχρεώσεων που είχαμε υπογράψει. Όμως η έκπληξη για εμένα ήταν οτι μου έκαναν δώρο τον κρυφό φωτισμό στο σαλόνι μου χωρί ςνα το έχουμε συμφωνήσει. Μπράβο στα παιδιά.
 • Αντώνης on ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΕίχαμε συμφωνήσει με την enfe.gr μεταξύ των άλλων και τη βελτίωση της ηλεκτρικής εγκατάστασης. Τα συνεργεία από οτι μου είπαν και διαπίστωσα και εγώ η ηλεκτρική εγκατάσταση ήταν χάλια. Στο τέλος όταν παρέλαβα το σπίτι είδα οτι η παλιά ηλεκτρική εγκατάσταση ακυρώθηκε και μου έκαναν μια ολοκαίνουργια υπερσύγχρονη ηλεκτρική εγκατάσταση, με νέο πίνακα, νέες καλωδιώσεις, νέες παροχές internet κλπ. Και όλα αυτά χωρίς να με επιβαρύνουν οικονομικά. Τους ευχαριστώ δημόσια (Μια μικρή παρατήρηση, καθυστέρησαν 15
 • Νίκος on Πείτε μας την γνώμη σαςΔιαμένω στο εξωτερικό και ανέθεσα την ανακαίνιση του σπιτιού μου στην Ελλάδα στην enfe.gr. Όταν ήρθα να παραλάβω το έργο και το είδα έπεσα από τα σύννεφα.. Στην κυριολεξία παρέλαβα μια Βίλα. Συγχαρητήρια.
 • Χαρης on Μερική Ανακαίνιση Διαμερισμάτωναρα για μια κουζινα περιπου 15 τμ να υπολογιζω στα 2000-3000€?
 • Γιάννης on Πείτε μας την γνώμη σαςΗ ομάδα της enfe.gr κάνει τέλεια και ποιοτική δουλειά. Το σπίτι μου ήταν παλιό και οι τοιχοποιίες χάλια. Τα παιδιά μου μου το φύλαγαν για έκπληξη. Αποξήλωσαν όλους τους παλιούς χρωματισμούς και τα επιχρίσματα και τα έκαναν όλα από την αρχή και μάλιστα με σπατουλαριστούς τοίχους αν και δεν ήταν υποχρεωμένοι βάσει της συγγραφής υποχρεώσεων που είχαμε υπογράψει. Εγώ βέβαια τους έδωσα επιπλέον και ένα μικρό φιλοδώρημα. Συγχαρητήρια.
 • Αργυρης on Ανακαίνιση Κουζίνα – Μπάνιο – Κρεβατοκάμαραη κουζινα μου ειναι περιπου 12 τμ (4 Χ 3) και θελω να κανω ολικη ανακαινιση, ποσο θα μου κοστισει?
 • Αργύρης on Πείτε μας την γνώμη σαςΚαταπληκτική δουλειά σε καταπληκτικές τιμές.
 • Κώστας on Πείτε μας την γνώμη σαςΣυγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά.
Για να δείτε όλα τα σχόλια ή να προσθέσετε το δικό σας πατήστε ΕΔΩ